Dottie Titus: Werken met de Padwerklezingen

Je kunt de lezingen op een aantal verschillende manieren gebruiken en bestuderen, waarvan ik er hier vier noem. Experimenteer er een beetje mee zodat je een methode kunt vinden die voor jou werkt. Of misschien leiden ze je naar een methode die jezelf bedenkt en bij jou hoort. Gewoon lezen kan natuurlijk ook.

[Opmerking: het lezen van de Padwerklezingen is slechts een onderdeel van padwerk als psychologisch en spiritueel werk aan jezelf.]

 

De Vijf Vragen Methode:

Toen ik deze techniek leerde kennen, heeft ze de lezingen totaal veranderd voor me. Velen van ons hebben de neiging om ons te richten op het lagere zelf en het lezingenwerk kan zwaar lijken als je dat doet. Deze methode brengt op een evenwichtige manier een groot aantal positieve aspecten van de lezingen aan het licht.

Begin met het lezen van de zegening aan het begin van de lezing. Kun je de zegening ontvangen? Zitten er woorden in waardoor je je ongemakkelijk voelt? Wees je bewust van je lichaam, je adem, je gevoelens en gedachten wanneer je de zegening leest en door je heen laat gaan.

Beantwoord deze vragen terwijl je de lezing leest:

1. Wat is de belofte van de lezing?

2. Waarin herken ik me in de lezing?

3. Waarom ben ik niet zoals ik zou willen en kunnen zijn?

4. Hoe kan ik veranderen zodat ik wel ben zoals ik zou willen en kunnen zijn?

5. Wat kan ik doen aan de dingen die de verandering in de weg staan?

 Misschien wil je enkele passages die je erg aanspreken opschrijven of markeren. Padwerklezingen zijn bijzonder omdat verschillende thema’s ons op verschillende momenten in ons leven raken. Je kunt een lezing vandaag lezen en enkele thema’s zullen eruit springen. Als je dezelfde lezing een jaar later leest (en soms al een week later) zul je ontdekken dat andere thema’s ineens je aandacht vragen. Dan lijkt het alsof je de lezing niet eerder hebt gelezen. Vandaar dat je lezingen vele malen opnieuw kunt lezen. Er zijn lezingen die ik twintig keer of meer gelezen heb en nog steeds lijken ze elke leesbeurt weer nieuw.

Salvador-The-Phantom-Cart800

De ‘Geraakt Worden’ Methode:

1. Bid of vraag dat de lezing je diep mag raken. Merk op of je hier vertrouwen in hebt. Bid dat je ontwikkelingsproces aansluit bij de lezing zodat belangrijke passages helder worden voor je. Als je pas bekend met Padwerk kun je wellicht vragen om uiterlijke gebeurtenissen die je kunnen helpen de thema’s van de lezing te doorgronden.

2. Maak jezelf ontvankelijk om de lezing je wezen in te laten stromen wanneer je hem in één keer leest zonder hem teveel verstandelijk te willen begrijpen.

3. Herinner jezelf er elke dag aan om de lezing tot je door te laten dringen, eventueel door meditatie, gebed of een andere oefening.

4. Lees de lezing opnieuw ongeveer twee weken nadat je hem de eerste keer las. Lees hem deze keer punt voor punt, ben je bewust van de dingen die nu spelen in je leven en die in de lezing aan de orde komen. Als je wilt kun je aantekeningen maken over de punten die je opvallen tijdens het lezen. Organiseer je aantekeningen na afloop omdat de Gids onderwerpen vaak op een manier ordent die lastig op een schoolse manier is samen te vatten.

5. Vind je dankbaarheid voor je vooruitgang en/of de volgende stap in je proces. Vraag om de hulp die je nodig hebt, door gebed, vragen, sessies of op welke manier dan ook.

 

Carolyn Tilove’s ‘Geef jezelf een sessie’ Methode:

0. Lees de lezing in één keer.

1. Lees de lezing zin voor zin.

 2. Elke keer als je de geringste reactie bemerkt, stop en neem het serieus.

” Merk je emotionele reacties op en ‘ga in dialoog’ met ze.

” Schrijf deze emotionele reacties en dialoog op.

” Zet eventuele verstandelijke verklaringen en voorbeelden tussen haakjes.

 3. Als je een bepaald deel van een lezing moeilijk vindt, ga dan terug naar het begin ervan.

” Doe dit zo vaak als nodig tot de passage je duidelijk wordt, zowel verstandelijk als emotioneel.

” Ga pas daarna door naar een volgend gedeelte.

” Opmerking: In het begin kan een onbegrepen passage zo klein zijn als een zinsdeel of een zin.

” Op een bepaald moment ‘breek je door de lezing heen’ en glijdt de lezing naar binnen als zoete koek.

 

Intuïtieve Methode:

De eerste keer dat je deze methode probeert, kies je een willekeurige lezing, zelfs zonder naar de titel te kijken voordat je hem uit hebt. Ik raad dit aan omdat het je vertrouwen versterkt dat wat je leert niet gebaseerd is op voorkennis over de lezing.

Ga in een comfortabele, meditatieve houding zitten. Leg de lezing in je schoot, hou hem in je handen of plaats hem op je buik (of op welke manier voor jou het intuïtiefst voelt). Let op wat erin je opkomt in de volgende vijf tot dertig minuten, al naargelang je voorkeur en ervaringen. Je kunt het opschrijven of gewoon blijven zitten. Probeer niet te analyseren of je ervaringen in logica of theorieën te vatten. Let gewoon op wat er aan woorden en gevoelens in je opkomt en wat die met je doen. Je zou een andere stemming of bewustzijnsstaat kunnen ervaren, misschien eerder dan allerlei ideeën. Als dit gebeurt, observeer de nieuwe staat en wacht tot na de meditatie met allerlei verstandelijke en analytische hoogstandjes.

Zodra je intuïtieve ingevingen krijgt die voor jou genoeg zijn, begin je met het lezen van de lezing.

Dottie Titus is Padwerkhelper in Minnesota in de Verenigde Staten, initiator van en helper in de online Pathwork Circle, en bestuurslid van de Pathwork Helpers Association of North America. Haar website is http://www.pathworkmn.org, waar je ook een link vindt naar de Pathwork Circle waar je lid van kunt worden. Ik heb veel van haar geleerd in de Pathwork Circle en tijdens telefonische sessies. De eerste drie van de onderstaande artikelen zijn afkomstig uit stukken die ze schreef in de Pathwork Circle. Met toestemming van Dottie Titus vertaald en gepubliceerd.